О уметности и печатњи Милошевог добаУ оквиру манифестације Ноћ музеја, која се 16. маја дванаести пут одржава у нашој земљи, Универзитетска библиотека у Крагујевцу узела је учешће. У читаоници Библиотеке постављена је изложба Универзитетске библиотеке о уметности и печатњи Милошевог доба, поводом јубилеја два века од Другог српског устанка, а у склопу обележавања 38 година од оснивања Универзитетске библиотеке у Крагујевцу. Биће изложене књиге штампане током четврте деценије деватнаестог века у Књажеско-србској печатњи као и фотографије писама породице Обреновић.

Из вишегодишње сарадње са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“ из Београда, произилази идеја да се презентује богатство фондова ове Библиотеке и изложба организује у Крагујевцу. Из око педесет наслова штампаних од 1832. до 1839. године у Књажеско-србској печатњи из фонда Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" посебно треба издвојити сабрана дела Доситеја Обрадовића, Историју славено-сербског народа у четири тома Милована Видаковића, Сретењски устав, као и говоре Милоша Обреновића у Народној скупштини, штампане у Крагујевцу 1835. године. У истом фонду налази се око 2500 страница писама Милоша Обреновића и чланова породице Обреновић, чије ће фотографије употпунити изложбу. Изложбу ће пратити штампани каталог, у чијем је уводном делу текст о „приликама“ Милошевог доба са аспекта уметности, као и текст о Старој цркви. Управо ова грађевина представља значајан архитектонски и културни споменик, за који су везани многи историјски догађаји кроз које је прошла Србија у свом политичком и културном развоју. 


КОМЕНТАРИ

Име

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Изложбе Концерти Промоције Скупови Трибине
false
ltr
item
Универзитетска галерија у Крагујевцу: О уметности и печатњи Милошевог доба
О уметности и печатњи Милошевог доба
http://4.bp.blogspot.com/-F2yqxXyD5us/VjCg7BnmBcI/AAAAAAAACKI/YITvdA0g2gk/s640/milos.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-F2yqxXyD5us/VjCg7BnmBcI/AAAAAAAACKI/YITvdA0g2gk/s72-c/milos.jpg
Универзитетска галерија у Крагујевцу
http://www.galerija.kg.ac.rs/2015/10/blog-post_21.html
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/2015/10/blog-post_21.html
true
2368439889238302432
UTF-8
Није пронађен ниједан чланак ВИДИ СВЕ Прочитај више Одговори Прекини одговор Обриши By Почетна СТРАНЕ ЧЛАНЦИ Види све ПРЕПОРУЧЕНО ОЗНАКА АРХИВА SEARCH СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан чланак који одговара вашем захтеву Back Home Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сада 1 минут пре $$1$$ minutes ago 1 сат раније $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago више од 5 седмица пре Пратиоци Прати Овај садржај је премијум Молим Вас да поделите да бисте откључали садржај Копирај цео код Селектуј цео код Сви кодови су копирани Не можете копирати цео код, молимо вас да притиснете [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) да бисте копирали