Концерт Матијаса Артера и Владимира Благојевића



У Универзитетској галерији у Крагујевцу, у уторак 13. фебруара 2018. године, наступили су Матијас Артер (обоа/енглески рог/лупофон) и Владимир Благојевић (хармоника).

Посетиоци Универзитетске галерије били су у могућности да чују дела: А.Марчела, Ј.С.Баха, М.Артера, Д.Кастела, Ж.Л.Дарбелаја, Д.Чимароса и Ч.Макада.




Матијас Артер, обоиста и композитор, студирао је у Цириху (Швајцарска) у класама Петера Фукса и Томаса Индермулеа, и у Фрајбургу (Немачка) у класи Хајнца Холигера. Брзо je стекао репутацију као камерни музичар са посебним инересовањем за савремено музичко стваралаштво. Предаје обоу и камерну музику на Високој школи за уметност у Берну и свира прву обоу у Базелском камерном оркестру као и ансамблу „Collegium Novum Zurich“. Поред тога, уметнички је руководилац ансамбала „aeqador“ и „пре-арт“. Посветио се научном истраживању интерпретације старе музике засноване на историјским снимцима.

Његов ауторски ЦД са композицијама писаним у пероду од 1993. до 2006. издала је кућа „NEOS-records“ 2009. године. Aртерове композиције подразумевају камерна, вокална и оркестарска дела. Године 2013, написао је свој први кончерто за лупофон, нову обоу са лименим писком, коју свира са великим ентузијазмом. Као солиста, наступао је на многим фестивалима, као што су Фестивал у Луцерну, Музичко биенале Загреб, „Migros Classics“ и „Festival Archipel“ и „World Music Days“. Његова извођења се могу наћи код издавача: „ECM“, „Sony Classics“, „еn avant recors“, „con legno“ i „pre-art music“.



Владимир Благојевић је рођен 1980. године у Крагујевцу. Нижу и средњу музичку школу завршио је у родном граду у класама Слободана Станића и Војина Васовића. Дипломирао је 2004. и магистрирао 2007. године на Високој школи за уметност у Берну (Швајцарска) у класи Теодора Анцелотија.

Поред многобројних првих и специјалних награда на домаћим такмичењима, Владимир Благојевић је лауреат великог броја интернационалних такмичења за хармонику.

Педагошка активност рефлектује се кроз чланство у жиријима на неколико значајних интернационалних такмичења хармонике, камерне музике и композиције.

Од календарске 2014. Године носи звање доцента на Филолошко—уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу. Његови студенти данас остварују значајне успехе на домаћим и међународним такмичењима.

Скоро две деценије активан је на концертном подијуму као солиста и камерни музичар у Немачкој, Швајцарској, Италији, Белгији, Холандији, Француској, Португалији, Аргентини, Аустрији, Шпанији, Јерменији, Грузији, Србији, Босни и Херцеговини, Македонији... Наступао је у водећим светским концертним просторима као што су: Берлинска филхармонија, Вигмор хол у Лондону, Франкфуртска Опера, Циришка Опера, Театар Колон у Буонес Аиресу, ККЛ у Луцерну, Концертгебау у Амстердаму, Минхенска опера итд.

Дуги низ година је придружени или стални члан неколико камерних ансамбала са великом интернационалном репутацијом као што су “Енсембле Модерн“ из Франкфурта или „пре-арт“ из Цириха.

Један је од кооснивача колектива „Студио 6“, ансамбла који чине истакнути уметници из целе Србије, а чија се делатност фокусира на извођење савремене уметничке музике.

Снимио је преко 20 композиција гостујући у различитим студијским пројектима.

Посебно га интересује заједнички рад са многим познатим композиторима са којима је сарађивао на креирању нових дела за хармонику или за хармонику у ансамблу. Тако је премијерно извео око седамдесет нових композиција као солиста и у оквиру различитих камерних састава.







Име

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Изложбе Концерти Промоције Скупови Трибине фотографије
false
ltr
item
Универзитетска галерија у Крагујевцу: Концерт Матијаса Артера и Владимира Благојевића
Концерт Матијаса Артера и Владимира Благојевића
https://4.bp.blogspot.com/-26ugWgl_GOE/Wn39wrfD7GI/AAAAAAAAO08/m_mSGBi0x50M6A-RZ0iH4gbASn73RYo8ACLcBGAs/s640/koncert%2B13%2Bfebruar.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-26ugWgl_GOE/Wn39wrfD7GI/AAAAAAAAO08/m_mSGBi0x50M6A-RZ0iH4gbASn73RYo8ACLcBGAs/s72-c/koncert%2B13%2Bfebruar.jpg
Универзитетска галерија у Крагујевцу
http://www.galerija.kg.ac.rs/2018/02/blog-post.html
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/2018/02/blog-post.html
true
2368439889238302432
UTF-8
Није пронађен ниједан чланак ВИДИ СВЕ Прочитај више Одговори Прекини одговор Обриши By Почетна СТРАНЕ ЧЛАНЦИ Види све ПРЕПОРУЧЕНО ОЗНАКА АРХИВА SEARCH СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан чланак који одговара вашем захтеву Back Home Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сада 1 минут пре $$1$$ minutes ago 1 сат раније $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago више од 5 седмица пре Пратиоци Прати Овај садржај је премијум Молим Вас да поделите да бисте откључали садржај Копирај цео код Селектуј цео код Сви кодови су копирани Не можете копирати цео код, молимо вас да притиснете [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) да бисте копирали