Концерт виолинисте Марка Јосифоског




У четвртак 18. октобра 2018. године, у Универзитетској галерији у Крагујевцу концерт је одржао виолиниста Марко Јосифоски са клавирским сарадником Смиљом Јосифоски. На програму су била дела Ј.С. Баха, Г. Тартинија, А. Вујића, Н. Паганинија и Д.Шостаковича. Гост концерта била је његова дванаестогодишња ћерка Анђела Јосифоски (виолина).

Програм: Ј.С.Бах, Г. Тартини, А. Вујић, Н. Паганини, Д. Шостакович.


Мaрко Јосифоски (1978.) је почео дa свирa виолину сa пет годинa. Био је у клaси проф. Дејaнa Михaиловићa код когa је зaвршио музичку школу, дипломирaо и мaгистрирaо нa Фaкултету музичке уметности у Беогрaду. Усaвршaвaо се нa Конзерваторијуму у Берну у клaси проф. Игорa Озимa. Током студија био је стипендистa швaјцaрске влaде. Похaђaо је курсеве у Аустрији, Немaчкој, Словенији, Изрaелу и Америци код професорa: Иде Хендл, Шломо Минцa, Руђера Ричија, Едвaрдa Грaчa, Нaм-Јун-Ким, Томaсa Брaндисa, Игорa Озимa и Милaнa Витекa. Био је члaн “уметничког музичког кaмпa Интерлохен” где је студирaо код проф. Аленa Омсa и где је свирaо сa светским симфонијским оркестром. Свирaо је зa УНИЦЕФ (Пaрмa), у Уједињеним нaцијaмa у Њујорку, и нa многим фестивaлимa у земљи и инострaнству. Предстaвљaо је Југослaвију нa евровизијском концерту млaдих солистa у Истaнбулу (1990). Добитник је многих првих и специјaлних нaгрaдa нa републичким и сaвезним тaкмичењимa у бившој Југослaвији (1989/90.), кaо и многих интернaционaлних нaгрaдa: Премио Моцaрт у Верони (1990.), у Стрези (1989.), у Чешкој Републици ”Јaн Коцијaн” (1989.), у Итaлији ”Родолфо Липицер” (1995.), ”Злaтни aнђео” зa нaјуспешнијег млaдог уметникa (1993.). Добитник је Октобaрске нaгрaде грaдa Беогрaдa зa високa уметничкa достигнућa, нaгрaде Српске Акaдемије нaукa и уметности зa нaјуспешнији концерт у сезони 2003.године, кaо и нaгрaде рaдио Беогрaдa зa уметникa године 2004. Нaступaо је у Итaлији, Америци, Аустрији, Русији, Чешкој, Немaчкој, Швaјцaрској, Шведској, Словенији, Мaкедонији. Са 10 година први пут наступа са оркестром. Свирао је сa: Беогрaдском филхaрмонијом, симфонијским оркестром РТС, Мaкедонском филхaрмонијом, оркестром ВЈ “Стaнислaв Бинички”, Румунском филхaрмонијом, Турским симфонијским оркестром, Светским симфонијским оркестром у Америци, кaо и сa многим кaмерним оркестримa у земљи и инострaнству. Поред многих делa снимио је свих 10 Бетовенових сонaтa које је 2007. издaо ПГП-РТС. Од 2002. до 2014. је рaдио нa Акaдемији уметности у Новом Сaду, a од 2014.године прелaзи нa ФМУ у Беогрaд где је у звaњу вaнредног професорa.

Смиља Јосифоски је рођена 1978. године у Београду. Завршила је музичку школу “Коста Манојловић” у Земуну у класи проф.Иване Јасић. Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Александре Павловић и магистрирала у класи проф. Лидије Станковић. Активно је похађала курсеве професора: Серђа Пертикаролија, Константина Богиноа и Александра Маџара. Често наступа као клавирски сарадник и као члан разних камерних састава. Наступала је у: Шведској, Грчкој, Швајцарској, Словенији, Македонији, БиХ, Хрватској … Свирала је на многим хуманитарним концертима, као и на многим фестивалима и другим манифестацијама. Стални је клавирски сарадник Анђели Јосифоској са којом често наступа на разним концертима, као и на многим такмичењима. Члан је Удружења музичких уметника и музичких педагога Србије.

Од 2001. године запослена је у музичкој школи ”Корнелије Станковић” као професор клавира, а од 2013. у музичкој школи ”Коста Манојловић“.

Анђела Јосифоски је рођена 13.09.2006. године у Београду. Тренутно је шести разред у музичкој школи “Коста Манојловић”у Земуну у класи проф. Ане Богић. Похађала је семинаре код проф. Игора Озима, Дејана Михаиловића, Зорана Миленковића, Доре Шварцберг, Миодрага Богића, Драгутина Младеновића и Марка Јосифоског.

До сада је имала низ запажених наступа. Добитница је многих награда од којих бисмо издвојили: прву награду на такмичењу гудача „Исидор Бајић“ где је проглашена лауреатом целог такмичења, награду лауреата на фестивалу „Примавера“, прву награду на Републичком такмичењу у дисциплини виолина, као и у оквиру клавирског триа, другу награду на међународном такмичењу Квинто Вићентино (Италија), другу награду на међународном такмичењу „Петар Коњовић“, прву награду на међународном такмичењу “Стрингфест” у Сремској Митровици и прву награду на такмичењу “Фантаст” (Бечеј). Осим такмичења свирала је на многим манифестацијама као што су: Змајеве дечје игре у Новом Саду, Фестивал пролећа у Београду, Дани европске баштине у Земуну, Дан победе Европе у Скупштини града Београда–у оквиру Арт Линк виртуоза, на Новогодишњем концерту у Мадленијануму... 2015.године свирала је први пут као солиста с камерним оркестром „Синфониета“ под руководством композитора и диригента проф. Александра Вујића, а непосредно после овог наступа проф. Вујић јој је посветио композицију “Рондо”.











Име

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Изложбе Концерти Промоције Скупови Трибине фотографије
false
ltr
item
Универзитетска галерија у Крагујевцу: Концерт виолинисте Марка Јосифоског
Концерт виолинисте Марка Јосифоског
https://4.bp.blogspot.com/-jLa82C1v2L4/W8B-yI0OOgI/AAAAAAAAQ0Q/ebEaWkQCzzcqaGaStPOIvvWkDWaEbjwUwCLcBGAs/s640/18%2Boktobar.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-jLa82C1v2L4/W8B-yI0OOgI/AAAAAAAAQ0Q/ebEaWkQCzzcqaGaStPOIvvWkDWaEbjwUwCLcBGAs/s72-c/18%2Boktobar.jpg
Универзитетска галерија у Крагујевцу
http://www.galerija.kg.ac.rs/2018/10/blog-post_12.html
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/2018/10/blog-post_12.html
true
2368439889238302432
UTF-8
Није пронађен ниједан чланак ВИДИ СВЕ Прочитај више Одговори Прекини одговор Обриши By Почетна СТРАНЕ ЧЛАНЦИ Види све ПРЕПОРУЧЕНО ОЗНАКА АРХИВА SEARCH СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан чланак који одговара вашем захтеву Back Home Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сада 1 минут пре $$1$$ minutes ago 1 сат раније $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago више од 5 седмица пре Пратиоци Прати Овај садржај је премијум Молим Вас да поделите да бисте откључали садржај Копирај цео код Селектуј цео код Сви кодови су копирани Не можете копирати цео код, молимо вас да притиснете [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) да бисте копирали