Концерт „Боје звука“ – Трио „Аура“ Скопље



У Универзитетској галерији у петак, 2. новембра 2018. године у 19 часова, наступио је трио „Аура“ који чине флаутиста Страшо Темков, пијанисткиња Ана Гацева и фаготиста Марјан Милошевски, професори са Факултета музичке уметности из Скопља

Програм: Ш. Лефевр, Т. Јанса, А. Пјацола, К. Димушевски


ТРИО АУРА чине истакнути македонски уметници, флаутиста Страшо Темков, пијанисткиња Ана Гацева и фаготиста Марјан Милошевски. Осим богате извођачке каријере, ангажовани су и као професори на Факултету за музичку уметност у Скопљу. Реализовали су многобројне концерте као солисти и као камерни музичари у САД, Француској, Немачкој, Аустрији, Енглеској, Бугарској, Словенији, Србији, па и у Азији и Африци. Несумњиво се убрајају у најбоље и најактивније музичке уметнике Македоније о чему говоре и бројне критике.У овом саставу су остварили дугогодишњу богату концертну активност, изводећи дела свих музичких епоха и стилова. Трио често промовише дела македонских композитора написаних баш за овај састав.Њихово извођење карактерише изразита експресивност, музичка симбиоза и компактност звука и израза.

Страшо Темков је један од најуспешнијих македонских уметника своје генерације.Дипломирао је на Факултету за музичку уметност у Скопљу а магистрирао на музичкој академији „ Панчо Владигеров“ у Софији, Бугарска. Током студија је сарађивао са еминентним европским и светским уметницима и педагозима, што је резултирало бројним наградама на републичким и савезним такмичењима младих уметника бивше СФРЈ. Од 1991.је ангажован као соло флаутиста Македонске филхармоније. Таленат и жеља за уметничком реализацијом га је довела на концертне подијуме као солисту са великим бројем оркестара: Македонска филхармонија, Француско-амерички камерни оркестар, Камерни оркестар македонске филхармоније, камерни оркестар „Amorozo“. Одржава концерте као солиста, и као члан Македонског дувачког квинтета и многих других камерних састава.Наступа на многобројним фестивалима у земљи и и иностранству: „Охридско лето“, „Јесење музичке свечаности“, „Скопско лето“, „Дани македонске музике“, „Хераклијске вечери“, „Арт Аполонија“- Софија (Бугарска), „Нимус“ и „ Ледамус“ –Србија, „Espresivo“-Цетиње, „Барски љетопис“ и Међународни дани камерне музике –Никшић-Црна Гора, затим Хрватска, Италија, Француска, Енглеска, САД. Један је од ретких македонских уметника који је наступао у престижном „Карнеги холу“ у Њујорку. Репертоар Страша Темкова обухвата дела од барока до савремене музике. Изразита је његова тежња за промовисањем савременог домаћег и страног стваралаштва за флауту. Издао је два CD-a са пијанисткињом Маријом Вршковом. Његова посвећена педагошка делатност као редовног професора флауте на Факултету за музичку уметност у Скопљу се огледа кроз престижне резултате студената на такмичењима, као и наступе на солистичким реситалима и концертима са оркестрима. Темков је оснивач квартета флаута „Аулос“. Редовно узима учешће у раду жирија на домаћим и међународним такмичењима. Уметник је упечатљивог стила и израза. 

ПИЈАНИСТКИЊА АНА ГАЦЕВА ради као редовни професор клавира на Факлултету музичке уметностти у Скопљу.Дипломирала је и магистрирала клавир на ФМУ у Скопљу,као најбољи студент у генерацији са признањем cum laude у класи професора С. Слејанска. Паралелно дипломирала је и магистрирала клавир и камерну музику на светски реномираној музичкој академији ECOLE Normale Supperieure de Paris Alfred Cortot у класи професора Р. Јаса и Ш. Дебуши, као добитник највише дипломе клавирног концертног извођача. Докторску дисертацију из клавирске интерпретације је одбранила под ментрорством професора Емеритус С. Јанга са Тринити Колеџа у Лондону и професора Д. Бужаровског са ФМУ у Скопљу. Исте године, Гацева издаје књигу „Пијанистичка техника у концертима композитора – извођача светске музичке сцене “. Пут усавршавања је води на светски познату „Моцартеум Академију“ коју је завршила у класи професора Дел Вињ, као њен најмлађи учесник и стипендиста.

2005 године, као добитник Темпус Гранта ( у оквирима ТЕМПУС пројекта ЕУ) боравила је на Тринити Колеџу у Лондону. Ана Гацева се издваја као једна од најактивнијих и најуспешнијих солиста у својој земљи.Сарађивала је са врсним пијанистима и педагозима, као што су Моник Дешосе, Жан Клод Пентије, Милена Молова, Александар Штаркман, Жени Захариева итд. Добитник је више високих државних и међународних награда и реализовала је бројне концертне наступе. По позиву угледних сала и инстутуција Гациева је концертирала у Њијорку, Паризу, Бечу, Салзбургу, Минску, Киеву, Дрездену, Софији, Букурешту, Љубљани, Загребу, Пловдиву, Београду, Порторожу, Бару, Цетињу, Логатецу итд. Ана Гацева је чест солиста Македонске Филхармоније, Омладинског Интернационалног Камерног Оркестра, Оркестра за савремену музику „ Света Софија“, Руског Академског Камерног Оркестра, Битолског камерног оркестра.

Гостовала је на реномираним међународним фестивалима: Охридско лето, Минско пролеће, Les concerts de Midi&Demi, Киевски музички фестивал, Meridian Festival Bucharest, Загребалки летњи фестивал, Пирански музичке вечери, Фестиал Барски летопис, Фестивал Екпресиво – Цетиње, дани македноске музике, Штипско лето, Макарски летњи фестивал, Летњи фестивал у Омишу, Љубљански композиторски форум, Хварске летње свечаности итд.

Реализовала је бројне снимке за македонску Телевизију, као и снимке за радио Скопље, радио и телевизију Загреб, радио Љубљану.По позиву одржала је бројне семинаре и била члан жириа и такмичења клавирске интерпретације у својој земљи и ван зеље.Репертоар Ане Гацеве укључује дела аутора свих музичких епоха као и дела македонских композитора која активно промовише у земљи и ван земље.

2012 године је добитник високе награде „ Георги Божинков „ за најбољег музичког извођача, коју додељује Савет композитора Македоније.

Марјан Милошевски је дипломирао, а 2003. године и магистрирао фагот на Факултету за музичку уметност у Скопљу у класи професора П.Трајковског. У току студија је два пута као најбољи студент наступао са Македонском филхармонијом. Професионалне почетке везује за камерни оркестар за модерну музику „Света Софија“ са којим наступа на „Охридском лету“ и „Данима македонске музике“.После мајсторске школе у Дубровнику 2002. године добија позив за сарадњу са оркестром за нову музику „Sonemus“. Са овим оркестром је остварио бројне концерте на Балкану и у многим европским центрима. 2004. је основао музичку радионицу „Ad libitum“ са нагласком на дрвеном дувачком квартету и квартету фагота. Активан је у више камерних састава: Трио опере, „Kon tempora“, дувачки квинтет Македонске опере и балета, Трио „Аура“ и др. Тренутно је први фаготиста Македонске опере и балета и ванредни професор фагота на Музичкој академији за музику у Скопљу. Милошевски је фаготиста младје генерације који на свом репертоару успешно одржава и дела старих мајстора као и дела најновијих праваца класичне музике.











Име

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Изложбе Концерти Промоције Скупови Трибине фотографије
false
ltr
item
Универзитетска галерија у Крагујевцу: Концерт „Боје звука“ – Трио „Аура“ Скопље
Концерт „Боје звука“ – Трио „Аура“ Скопље
https://2.bp.blogspot.com/--d6DxBt6qsw/W9dQbwptJII/AAAAAAAAQ7Q/s246JAVxfSUiI6urY9dcpLht02qN_V47ACLcBGAs/s640/2%2Bnovembar.jpg
https://2.bp.blogspot.com/--d6DxBt6qsw/W9dQbwptJII/AAAAAAAAQ7Q/s246JAVxfSUiI6urY9dcpLht02qN_V47ACLcBGAs/s72-c/2%2Bnovembar.jpg
Универзитетска галерија у Крагујевцу
http://www.galerija.kg.ac.rs/2018/10/blog-post_29.html
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/2018/10/blog-post_29.html
true
2368439889238302432
UTF-8
Није пронађен ниједан чланак ВИДИ СВЕ Прочитај више Одговори Прекини одговор Обриши By Почетна СТРАНЕ ЧЛАНЦИ Види све ПРЕПОРУЧЕНО ОЗНАКА АРХИВА SEARCH СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан чланак који одговара вашем захтеву Back Home Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сада 1 минут пре $$1$$ minutes ago 1 сат раније $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago више од 5 седмица пре Пратиоци Прати Овај садржај је премијум Молим Вас да поделите да бисте откључали садржај Копирај цео код Селектуј цео код Сви кодови су копирани Не можете копирати цео код, молимо вас да притиснете [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) да бисте копирали