Концерт Филипа Томића и Јоване РадовановићУметнички савет Универзитетске галерије, у петак 16. новембра 2018. године у 19 часова, организовао је још један концерт у овогодишњој концертној сезониНаступили су виолончелиста Филип Томић и пијанисткиња Јована Радовановић.


Програм: Мјасковски, Бетовен, Росини.


Концерт је организован поводом проглашења Филипа Томића за најуспешнијег младог уметника за 2017. годину, од стране Удружења музичких уметника Србије.

Награда је додељена у јуну 2018. године.


Виолончелиста ФИЛИП ТОМИЋ рођен је 1992.г. у Крагујевцу и већ са 4 године започиње своје школовање у музичкој школи у родном граду. Своје основно и средње музичко образовање стекао је у класи професора Боже Сарамандића, код кога завршава нижу са 11, односно средњу музичку школу са 15 година (2007). Наредне две године проводи у Москви где је похађао Академски музички колеџ при Московском конзерваторијуму. Од 2009. до 2012. године студирао је на Конзерваторијуму у Москви у класи професора Алексеја Селезњова. Од октобра 2012. наставља студије на Високој школи за музику и игру у Келну, где је завршио своје мастер студије. Истовремено завршава и мастер студије на Академији уметности у Новом Саду у класи Марка Милетића. Тренутно је студент докторских студија на Високој школи за музику у Детмолду, у класи Ксеније Јанковић и мастер студија за камерну музику на Универзитету за уметност у Есену, у класи Адреаса Рајнера.

У музичкој школи од првих дана показује натпросечну надареност која је, захваљујући стручности и пожртвовању његових професора успешно развијана. О томе најбоље сведоче његови резултати на такмичењима за младе челисте. Поред бројних награда на домаћим такмичењима, запажене резултате остварио је и на међународним такмичењима у Кијеву (Украјина, такмичење Пољанског), Лицену (Аустрија), Поречу (Хрватска, такмичење Јанигро), Вирпалоти (Мађарска, такмичење Попера), Београду (Србија, такмичење Jeunesses Musicales competition-Belgrade) Кастелфранку (Италија, такмичење Канети) и у Трсту (Италија, такмичење Ars nova) где је као победник наступао са оркестром Alpe Adrija. У фебруару 2011. године награђен је првом наградом на такмичењу American Protégé (Њујорк, САД).

Похађао је мајсторске курсеве код профеосра Ивана Кучера (Украјина), Давида Гриигорјана (Русија/Немчка), Давида Тонхе (Русија), Тилмана Вика (Немачка), Узи Визела (Израел), Азиера Поло (Шпанија), Сузан Рибицки-Варга (Швајцарска), Мајнхарда Холера (Аустрија), Михала Дмоховског (Пољска/Шпанија) и Марије Клигел (Немачка). По позиву је учествовао у раду Омладинског музичког кампа Нова имена у Суздаљу (Русија, 2007), Кипарског омладинског симфонијског оркестра (Кипар, 2008), Интернационалног кампа камерне музике Колувио у Минхену (Немачка, 2009). Као стипендиста шпанске владе учествовао је на Семинару шпанске музике у Сантјагу де Компостели (Шпанија, 2010).

Поред низа концерата у Србији и Русији, наступао је у свим већим европским градовима као што су Париз, Беч, Брисел, Луксембург, Праг, Брно, Минхен, Инголштат, Харков, Пловдив, али и у Сеулу. Учествовао је на фестивалима Дани музике у Херцег Новом, Барски љетопис у Бару, Акордеон фест на Цетињу, ОКТОХ у Крагујевцу, Euro-Med Youth Music Expo фестивалу у Лимасолу (Кипар) и фестивалу Арса Лонга у Београду. Сарађивао је са оркестром опере из Хо Ши Минуа (Вијетнам), где је наступао као солиста 2012. године. Наступао је на светским музичким сценама, као што су Карнегихол (Њујорк), Концертхаус (Берлин), Херкулес (Минхен), Илија Милосављевић Коларац (Београд), Beethovenhalle (Бон), Глоцке (Бремен) итд.

Као камерни музичар сарађује са уметницима из Финске, Грчке, Чешке, Немачке, Украјине, Русије, Кореје и редовно приређује концерте како у земљи, тако и у иностранству. Сарађује и са младим композиторима из Србије и Русије, премијерно изводећи њихова дела.

Јована Радовановић рођена је 1985. године у Крагујевцу, у коме је стекла основно и средње музичко образовање у музичкој школи „др Милоје Милојевић“ у класи професорке Наталије Томић. Основне и постдипломске студије клавира завршава на НМАУ „П.И.Чајковски“ у Кијеву у класи професора Јурија Кота, а образовање на пољу камерне музике наставља на докторским студијама на ФМУ у Београду у класи проф. Зорице Ћетковић. Уметничку каријеру активно гради како на простору Србије тако и у иностранству. Остварила је преко сто наступа и концерата је у Македонији, Украјини, Француској, Белгији, Луксембургу, Швајцарској, Немачкој, Кипру, Црној Гори, Босни и Херцеговини и свим значајнијим салама Србије. Своју педагошку каријеру је започела 2008. године у Музичкој школи „др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу коју од 2010. године шири и наставља на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу где сада предаје у звању ванредног професора за ужу уметничку област Клавир. До сада су њени ученици и студенти остварили преко 50 награда, углавном специјалних и првих, на републичким и међународним такмичењима. Више пута је учествовала у раду жирија на пијанистичким такмичењима у Србији.

Име

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Изложбе Концерти Промоције Скупови Трибине фотографије
false
ltr
item
Универзитетска галерија у Крагујевцу: Концерт Филипа Томића и Јоване Радовановић
Концерт Филипа Томића и Јоване Радовановић
https://1.bp.blogspot.com/-MqyKNKwweSA/W-7BFU4cVfI/AAAAAAAARIc/IdkCBE0_MdY2fXJ_AOE9ZpPWCZug_bDUgCLcBGAs/s640/16%2Bnovembar.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-MqyKNKwweSA/W-7BFU4cVfI/AAAAAAAARIc/IdkCBE0_MdY2fXJ_AOE9ZpPWCZug_bDUgCLcBGAs/s72-c/16%2Bnovembar.jpg
Универзитетска галерија у Крагујевцу
http://www.galerija.kg.ac.rs/2018/11/blog-post_16.html
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/2018/11/blog-post_16.html
true
2368439889238302432
UTF-8
Није пронађен ниједан чланак ВИДИ СВЕ Прочитај више Одговори Прекини одговор Обриши By Почетна СТРАНЕ ЧЛАНЦИ Види све ПРЕПОРУЧЕНО ОЗНАКА АРХИВА SEARCH СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан чланак који одговара вашем захтеву Back Home Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сада 1 минут пре $$1$$ minutes ago 1 сат раније $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago више од 5 седмица пре Пратиоци Прати Овај садржај је премијум Молим Вас да поделите да бисте откључали садржај Копирај цео код Селектуј цео код Сви кодови су копирани Не можете копирати цео код, молимо вас да притиснете [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) да бисте копирали