Одржана Светосавска академија 2019. године




Поводом обележавања Светог Саве - Дана духовности у Републици Србији, 27. јануара 2019. године у Универзитетској галерији у Крагујевцу, одржана је Светосавска академија Универзитета у Крагујевцу


Свети Сава је први пут у Србији обележен као школска слава на Лицеју Књажевства Сербског, првој високошколској институцији у модерној Србији, на чијим темељима је настао и Универзитет у Крагујевцу.

Овогодишњој свечаности поводом обележавања Светог Саве, која је одржана у Универзитетској галерији, присуствовали су представници академске заједнице Универзитета у Крагујевцу, представници Града Крагујевца, професори, сарадници и студенти Универзитета у Крагујевцу, као и многобројни гости. 

На Светосавској академији, Универзитет у Крагујевцу по трећи пут, доделио је Светосавску награду за животно дело, о којој је одлуку, на предлог Комисије, донео Сенат Универзитета у Крагујевцу.

Добитник Светосавске награде за животно дело је академик Иван Гутман, професор емеритус Универзитета у Крагујевцу. Светосавску награду добитнику уручио је ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић.


И ове године уручене су Стипендије најбољим студентима Универзитета у Крагујевцу.

На предлог Управног одбора фондације за стипендирање најбољих студената у календарској 2019. години, крајем протекле године објављен је Конкурс за доделу стипендија. Конкурс је расписан за студенте 12 факултета, колико их има Универзитет у Крагујевцу.

Према правилима Конкурса стипендије се додељују најбољим студентима завршне године основних академских и интегрисаних академских студија.

Као и ранијих година Фондација је одлучила да стипендира два најбоља студента Филолошко-уметничког факултета, јер се на овом Факултету одвијају студијски програми из два поља, поља друштвено-хуманистичких наука – област филологија и поља уметности.

Увидом у приспеле предлоге, Комисија је констатовала да су Економски факултет и Природно-математички факултет, предложили по два кандидата са просечном оценом 10 који испуњавају прописане услове конкурса.

С тога је ове године одлучено да се стипендира 15 студената.

Уговоре о додели стипендија најбољим студентима уручила је проф. др Снежана Соковић, управитељ Фондације за стипендирање најбољих студената Универзитета у Крагујевцу.

Награђени студенти:

Тамара Суботић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Прехрамбена технологија, на Агрономском факултету у Чачку, са оствареном просечном оценом током студија 9,50

Марина Љубисављевић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Економија, на Економском факултету у Крагујевцу са оствареном просечном оценом током студија 10,00.

Жаклина Љубисављевић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Економија, на Економском факултету у Крагујевцу са оствареном просечном оценом током студија 10,00.

Дуња Симовић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Урбано инжењерство на Факултету инжењерских наука у Крагујевцу, са оствареном просечном оценом током студија 9,77,

Марко Тодоровић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Машинско инжењерство на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву, са оствареном просечном оценом током студија 9,38.

Емина Ћоровић, студент VI године интегрисаних академских студија Медицине на Факултету медицинских наука у Крагујевцу, са оствареном просечном оценом током студија 9,94.

Александар Ћирић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Информационе технологије на Факултету техничких наука у Чачку, са оствареном просечном оценом током студија 9,29.

Тамара Шајкић студент IV године основних академских студија, студијски програм Учитељ на Факултету педагошких наука у Јагодини, са оствареном просечном оценом током студија 9,37.

Жарко Поповић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Право, на Правном факултету у Крагујевцу, са оствареном просечном оценом током студија 9,88.

Александра Милосављевић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Математика на Природно-математичком факултету у Крагујевцу, са оствареном просечном оценом током студија 10,00.

Немања Вучићевић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Математика на Природно-математичком факултету у Крагујевцу, са оствареном просечном оценом током студија 10,00.

Данијел Обрадовић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Учитељ на Педагошком факултету у Ужицу, са оствареном просечном оценом током студија 9,26.

Александра Хасановић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Шпански језик и хиспанске књижевности на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, са оствареном просечном оценом током студија 9,82.

Викторија Здравковић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Зидно сликарство, на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, са оствареном просечном оценом током студија 9,72.

Мина Величковић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Хотелијерство и туризам на Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, са оствареном просечном оценом током студија 9,92.

У име награђених студената, присутнима се обратила Емина Ћоровић, која је истакла да је ова стипендија велико признање за сав досадашњи успех и велика мотивација да у академском и професионалном раду убудуће буду још бољи, као и да је велики подстрек генерацијама које долазе. 

Светосавску беседу говорио је Ђорђе Радовановић, асистент са Катедре за српску књижевност Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

У музичком делу програма наступили су Нина Лазендић и Предраг Качавенда, из класе мр Марине Трајковић Биџовски, уз клавирску пратњу Дарије Дамијановић, док су у књижевном делу програма наступили студенти германистике са Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Свој допринос обележавању Дана духовности, дали су и студенти Одсека за примењену уметност Филолошко-уметничког факултета, изложбом радова у Универзитетској галерији, која је Светосавском академијом отворена.



























Име

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Изложбе Концерти Промоције Скупови Трибине фотографије
false
ltr
item
Универзитетска галерија у Крагујевцу: Одржана Светосавска академија 2019. године
Одржана Светосавска академија 2019. године
https://4.bp.blogspot.com/-d_zaVFD1zD4/XFAKJ87u30I/AAAAAAAAD6w/nuhuBR733Gs_f2F0qfzdmwDcH4AKBQX-wCLcBGAs/s640/sveti-sava-plakat.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-d_zaVFD1zD4/XFAKJ87u30I/AAAAAAAAD6w/nuhuBR733Gs_f2F0qfzdmwDcH4AKBQX-wCLcBGAs/s72-c/sveti-sava-plakat.jpg
Универзитетска галерија у Крагујевцу
http://www.galerija.kg.ac.rs/2019/01/27.html
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/2019/01/27.html
true
2368439889238302432
UTF-8
Није пронађен ниједан чланак ВИДИ СВЕ Прочитај више Одговори Прекини одговор Обриши By Почетна СТРАНЕ ЧЛАНЦИ Види све ПРЕПОРУЧЕНО ОЗНАКА АРХИВА SEARCH СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан чланак који одговара вашем захтеву Back Home Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сада 1 минут пре $$1$$ minutes ago 1 сат раније $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago више од 5 седмица пре Пратиоци Прати Овај садржај је премијум Молим Вас да поделите да бисте откључали садржај Копирај цео код Селектуј цео код Сви кодови су копирани Не можете копирати цео код, молимо вас да притиснете [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) да бисте копирали