Концерт "На слово, на слово, рецимо Б"Концертна сезона Универзитетске галерије наставља се у среду, 5. јуна 2019. године у 19 часова, концертом „На слово, на слово, рецимо Б“, на којем ће наступити Наташа Петровић (виола) и Бојана Шумањски (клавир).


На програму ће бити изведена дела К. Ф. Е. Баха, А. Бакса и А. Блиса.

Наташа Петровић је завршила основне и магистарске студије на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Петра Ивановића; Усавршавала се на лондонском конзерваторијуму “Guildhall School of Music and Drama” у Лондону, у класи проф. Дејвида Такеноа. Докторске студије завршава 2011. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Дејана Млађеновића.

Учествовала је на традиционалним домаћим међународним фестивалима, изводивши премијерна дела на Фестивалу класичне музике XX и XXI века, КОМА и наТрибини композитора. Похађала је курсеве које су водили истакнути уметници: Дејвид Такено, Ференц Радош, Пол Блис, Марк Кодл, Петер Ленерберг, Дејвид Алберман, Андраш Келер, Сепо Киманен, Владимир Менделсон, Роџер Тепинг, Кристофер Рихтер, Јохан Месл; као и са члановима: Такач квартета и Белчеа квартета. Наташа је члан камерног оркестра Гудачи св Ђорђа од самог оснивања (1992), са којим је имала многобројне наступе, као члан мањих камерних ансамбала и као солиста. Одржала је бројне реситале у већим салама у Београду, Крагујевцу и у Лондону. Направила је трајне ТВ записе у емисијама (Волите ли Брамса, Светска премијера, ТВ Крагујевац, ТВ Нови Сад и снимци за Радио Београд).

Као члан гудачког квартета DA CAPO (Лондон), осваја две Прве награде на такмичењима „Chartered Surveyors String Quartet Competition“ и „Gerald Heller & Rosemary Rappaport String Quartet Prize“. Следе низ наступа у Лондону: ЛСО Сент Лукс цркви, Барбикан сали, Вигмур сали, Сент Џонс Смит Сквер сали, Сент Мери цркви, Сент Бишоп цркви; затим у Италији; наступи на фестивалима у Француској и Грчкој, као и учествовање на Симпозијуму Квартета у Лондону (London String Quartet Symposium).

Предавала је у Школи за музичке таленте у Ћуприји и била асистент на ФМУу Београду у класи проф. Петра Ивановића. Наташа Петровић је запослена на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу у звању је редовног професора за уметничку област Гудачки инструменти – виола.

Бојана Шумањски, рођена у Београду води разноврсну каријеру као пијанисткиња, чембалисткиња и предавач. Запослена је на клавирском одсеку Факултета уметности Универзитета у Нишу и као тражени партнер често сарађује са истакнутим појединцима и ансамблима. Скорије сарадње укључују пројекте са Ансамблом Метаморфозис, Келнском академијом, Симфонијским оркестром РТС, Новом београдском опером, Београдском барокном академијом, Гудачима Светог Ђорђа, Камератом Сербиком и појединцима: Љубишом Јовановић, Катарином Јовановић, Ђорђем Милошевићем, Сашом Мирковићем и многим другима. Ван граница земље запажени су наступи са ансамблима “The Nightingale Trio”, “The Early Music Experiment” и барокним ансамблом “The Musicians of London Wall”.

Бојана Шумањски је докторирала на Факултету музичке уметности у Београду при одсеку за камерну музику у класи ванредног професора Тее Димитријевић. Постдипломске студије на одсеку за историјско извођење је завршила на лондонском “Guildhall School of Music and Drama”, у класи проф. Карол Ћераси (чембало и фортепиано) и проф. Џејмса Џонстона (шифровани бас). На истоименој институцији је дипломирала на одсеку за клавир, а потом добила титулу Мастера музике као и „Артист диплому – Мастер музичког извођења“ на одсеку за клавир (камерна музика). Средње музичко образовање је започела у Београду и наставила у Великој Британији као стипендиста престижне школе за музичке таленте „Персл“. Освојила је награде на бројним међународним такмичењима од којих се издвајају такмичења “Brodvud” (чембало), “Rojal oversiz lig”, “Ketlin Ferije” (камерна музика/корепетиција) као и она у Strezi, Parizu (Nikolai Rubinstein) и Лондону (Musicians’ Benevolent Fund).

Концертни ангажман укључује извођења у Србији, Словенији, Црној Гори, Италији, Ирској, Великој Британији, Норвешкој и на Исланду. Издвајају се они у Вигмур холу, Ројал фестивал холу, Сент Џон Смит скверу. Сент мартин ин д филдсу и Бакингемској Палати. Појављује се на Челтенам, Лондон Сити, Оксфорд лидер, Тјудли, Хамстед/Хајгејт, Стив Рајш, Хендл и другим фестивалима, а редовно наступа на свим значајним фестивалима у земљи: БЕМУС, НОМУС, БУНТ, Фестивал ране музике, Фестивал чембала, Међународна трибина композитора, Мокрањчеви дани и други.

Учествовала је у бројним радио и телевизијским емисијама, а њени наступи су преношени на Радију Београд 1, Радију Београд 2, затим РТС 1, РТС 2 и РТС 3 телевизијским каналима. Члан је уредничког тима за часопис “Facta Universitatis: Visual Arts and Music” и Удружења музичких уметника Србије.Име

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Изложбе Концерти Промоције Скупови Трибине фотографије
false
ltr
item
Универзитетска галерија у Крагујевцу: Концерт "На слово, на слово, рецимо Б"
Концерт "На слово, на слово, рецимо Б"
https://1.bp.blogspot.com/-uSR4ovfMrp0/XPZPgICClLI/AAAAAAAASHs/6zsxEFUA-xYxuLDSiSSIGrPv9J9JoZLFgCLcBGAs/s640/koncert%2B%2B5%2Bjun.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-uSR4ovfMrp0/XPZPgICClLI/AAAAAAAASHs/6zsxEFUA-xYxuLDSiSSIGrPv9J9JoZLFgCLcBGAs/s72-c/koncert%2B%2B5%2Bjun.jpg
Универзитетска галерија у Крагујевцу
http://www.galerija.kg.ac.rs/2019/06/blog-post_4.html
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/2019/06/blog-post_4.html
true
2368439889238302432
UTF-8
Није пронађен ниједан чланак ВИДИ СВЕ Прочитај више Одговори Прекини одговор Обриши By Почетна СТРАНЕ ЧЛАНЦИ Види све ПРЕПОРУЧЕНО ОЗНАКА АРХИВА SEARCH СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан чланак који одговара вашем захтеву Back Home Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сада 1 минут пре $$1$$ minutes ago 1 сат раније $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago више од 5 седмица пре Пратиоци Прати Овај садржај је премијум Молим Вас да поделите да бисте откључали садржај Копирај цео код Селектуј цео код Сви кодови су копирани Не можете копирати цео код, молимо вас да притиснете [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) да бисте копирали