Предавање „Свети Сава и година великог јубилеја: осам векова аутокефалности Српске православне цркве“





У Универзитетској галерији 15. октобра 2019. године, проф. др Драгиша Бојовић, редовни професор Департмана за српску и компаративну књижевност Филозофског факултета Универзитета у Нишу, одржао је предавање Свети Сава и година великог јубилеја: осам векова аутокефалности Српске православне цркве и представио часопис посвећен јубилеју Српске православне цркве



Проф. др Драгиша Бојовић академској јавности познат је као врстан познавалац културолошких и језичких прилика код нас. У предавању које је одржао пред студентима и професорима Универзитета у Крагујевцу, професор Бојовић говорио је о светосављу у 21. веку и значају и положају Српске православне цркве у данашњем времену.

Упечатљив траг оставља и његова борба за очување нашег културног блага. У својим предавањима говори о стању у српској култури, духовним вредностима, језику и нашем опстанку кроз учење које нам је Свети Сава завештао. Својим радом инспирише младе генерације да, следећи његов пример, сачувају сопствени идентитет, кроз очување највеће вредности једног народа - а то су језик и вера.

Инспирисан најавом за његово предавање у Универзитетској галерији, професор Бојовић је започео своје предавање цитатом текста из интервјуа који је са њим водила новинар Биљана Живковић за Политикон:

Језик је мерило нашег трајања, ризница оног богатства које нема цену, стуб који спаја нашу прошлост и нашу будућност, језик је оно што мач није могао да исече, што метак није могао да пробије, што туђин није могао да присвоји; наш језик је војска коју нико није победио, јер има војсковођу који се зове Реч српска. Тај језик има сладост оне соли о којој је говорио Свети Сава својим ученицима, новопостављеним епископима, поручивши им: Ако ко од уздође ка књигама, нека буде сладак сољу нашега језика. Тај језик, у којем је Христос (јер он је со), је највећа брана бљутавости и смрти. Зато је наш језик жив, сладак, бесмртан. Његова старина се мери будућим трајањем, а не прошлим вековима. Ти векови су нам само темељ неразрушивог дома, у којем је језик домаћин памћења.

Говорећи о јубилеју Српске православне цркве, професор Бојовић присутнима је представио двотомно издање тематског часописа (бр. 16) под називом Св. Сава и осам векова српске цркве, у издању Центра за црквене студије, Центра за византијско-словенске студије Универзитета у Нишу и Међународног центра за православне студије. Први том овог броја часописа посвећен је српском архиепископу Св. Сави, а други том историји Српске православне цркве, односно култури и уметности из њеног оквира током осам векова.

До сада је одржано више промоција двоброја, који спада у групу М24 категорије научног часописа, а следећа ће бити на Сајму књига у Београду.


БИОГРАФИЈА


Драгиша Бојовић је рођен 1964. године у Бањама, у Старом Колашину. Дипломирао је на Филозофском факултету у Приштини, на Одсеку за југословенске књижевности и српскохрватски језик 1988. године. На приштинском Филолошком факултету магистрирао 1994. године на тему Поезија Димитрија Кантакузина. На истом факултету је докторирао 2000. године (тема дисертације: Свети Јефрем Сирин у старој српској књижевности).

Радио је као новинар и уредник у „Новом свету“ и истраживач у Институту за проучавање културе Срба у Приштини. Од 1995. године асистент је на Филолошком факултету. За доцента је изабран 2001. године, а након тога и за ванредног и редовног професора Филозофског факултета Универзитета у Приштини (са привременим седиштем у Косовској Митровици).

Сада је рeдовни професор Филозофског факултета у Нишу и управник Центра за византијско-словенске студије Универзитета у Нишу. Био је оснивач је и председник Друштва пријатеља манастира Црна Ријека, један је од оснивача и потпредседник Друштва за обнову србистике у Приштини. Оснивач је и управник Центра за црквене студије у Нишу. Председник је Међународног центра за православне студије и руководилац Нишког регионалног одељења Удружења православних научника (Вороњеж, Русија). Био је први председавајући Међународне научне мреже Pax Byzantino-Slava (2016-2018). Члан је Међународног удружења за светоотачке студије (International Association of Patristic Studies) и Института за национална и верска питања у Солуну.

Први је уредник Видовданског гласника (Грачаница, 1990), био је члан уређивачког одбора Старина Косова и Метохије, секретар редакције Србистике и члан редакције Зборника Филолошког факултета у Приштини и Зборника Филозофског факултета у Косовској Митровици. Уредник је међународног часописа Црквене студије, члан је редакција часописа Cyrillomethodianum (Солун), Акрополис (Подгорица) и Натписи и записи (Београд). Члан је Научног савета едиције Краковско-виленских студија славистике (Институт за словенске филологије Јагелонског универзитета у Кракову).

Уредник је преко 60 објављених издања.

Предаје Стару српску књижевност на Филозофском факултету у Нишу, где држи и неколико изборних предмета: Рецепција библијске и светоотачке књижевности, Поетика старе српске књижевности, Љубав у старој српској књижевности, Поетика и теологија стваралаштва. Предаје на докторским студијама на Универзитету у Приштини (Косовска Митровица) и Универзитету у Крагујевцу.

Држао је предавања по позиву на Хумболтовом универзитету у Берлину и Софијском универзитету ''Св. Климент Охридски''.

Објавио је 19 књига (од тога 2 књиге песама) и преко 110 научних радова. Учествовао је на бројним скуповима међународног и националног карактера.

Добитник је неколико награда за књижевно и научно стваралаштво.

Ожењен је и има три ћерке.

Активан је у јавном и културном животу Србије.





Име

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Изложбе Концерти Промоције Скупови Трибине фотографије
false
ltr
item
Универзитетска галерија у Крагујевцу: Предавање „Свети Сава и година великог јубилеја: осам векова аутокефалности Српске православне цркве“
Предавање „Свети Сава и година великог јубилеја: осам векова аутокефалности Српске православне цркве“
https://1.bp.blogspot.com/-Exj8cnH60Rw/XaB8CQxW2HI/AAAAAAAAEBs/u9uT4Ex8sP4AWHIZrZnFhW2VIoiKM2ilACLcBGAsYHQ/s640/bojovic%2Bplakat.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-Exj8cnH60Rw/XaB8CQxW2HI/AAAAAAAAEBs/u9uT4Ex8sP4AWHIZrZnFhW2VIoiKM2ilACLcBGAsYHQ/s72-c/bojovic%2Bplakat.jpg
Универзитетска галерија у Крагујевцу
http://www.galerija.kg.ac.rs/2019/10/blog-post_11.html
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/2019/10/blog-post_11.html
true
2368439889238302432
UTF-8
Није пронађен ниједан чланак ВИДИ СВЕ Прочитај више Одговори Прекини одговор Обриши By Почетна СТРАНЕ ЧЛАНЦИ Види све ПРЕПОРУЧЕНО ОЗНАКА АРХИВА SEARCH СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан чланак који одговара вашем захтеву Back Home Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сада 1 минут пре $$1$$ minutes ago 1 сат раније $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago више од 5 седмица пре Пратиоци Прати Овај садржај је премијум Молим Вас да поделите да бисте откључали садржај Копирај цео код Селектуј цео код Сви кодови су копирани Не можете копирати цео код, молимо вас да притиснете [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) да бисте копирали