Концерт ансамбла "Swing" на Универзитетској летњој сцени





Концертна сезона на Универзитетској летњој сцени наставила се 7. јула 2022. године, наступом Ансамбла Swing пред крагујевачком публиком.

Други концерт ове сезоне у парку Ректората одржао је ансамбл Swing, у чијем саставу су флаутисткиња Јелена Станић Стефановић, виолончелиста мр Александар Јаковљевић, виолинисткиња Невена Бојовић и виолисткиња Сузана Влатковић.

Публика на Летњој сцени могла је да чује веома разноврстан музички програм популарне, класичне и филмске музике коју су чланови ансамбла Swing припремили за све присутне у парку Ректората.

Чланови ансамбла активно наступају као солисти, али и као део симфонијског оркестра и водећих камерних ансамбала у Србији, Аустрији и Немачкој. Иза овог ансамбла стоји велико искуство у наступима и тимском раду. Од многобројних наступа и учешћа у реализацији телевизијских и радио емисија (РТС, РТК, Prva tv, Nova.rs), издвајају се концерти у сарадњи са Нишким културним центром, Покрајинским културним центром, Дом културе Чачак, Фестивал Еуфонија, Piccolo Opera Festival Дуино, Италија и наступе у организацији града Крагујевца.

















Ансамбл Swing је састав који је оригинално настао пре четири године у Крагујевцу и чине га истакнути уметници Крагујевца и Србије из различитих музичких жанрова. Ансамбл Swing представља освежење на музичкој сцени и показује потенцијал преузимања битније улоге у музичком животу Крагујевца, али и у региону. Само име Swing као и неуобичајен састав инструмената (флаута, виолина, виола, виолончело) представља симбиозу дувачких и гудачких инструмената и асоцира на покрет, игру и лакоћу извођења, а то је управо оно што карактерише овај састав и издваја га од осталих. Енергија младости, ентузијазам, музикалност и висок ниво професионализма се чује и осети већ у првим тактовима . Квалитет овог састава је потврђен знањем које су чланови стекли на престижним универзитетима у земљи и иностранству (Нови Сад, Немачка, Русија). Чланови ансамбла активно наступају као солисти, али и као део симфонијског оркестра и водећих камерних ансамбала у Србији, Аустрији и Немачкој. Иза овог ансамлба стоји велико искуство у наступима и тимском раду. Од многобројних наступа и учешћа у реализацији телевизијских и радио емисија (РТС, РТК, Prva tv, Nova.rs), издвајају се концерти у сарадњи са Нишким културним центром, Покрајинским културним центром, Дом културе Чачак, Фестивал Еуфонија, Piccolo Opera Festival Дуино, Италија и наступе у организацији града Крагујевца.



Програм:

Aлан Менкен - Тема из филма „Лепотица и звер“
Д. Шостакович - Валцер бр.2
П.И. Чајковски - Валцер из балета Успавана лепотица
Ено Мориконе - Габриелова обоа Тема из филма „Mисија“
Eдуардо ди Капуа - O sole mio
Aстор Пјацола - Танго из филма „Scent of a woman“
Aстор Пјацола - Adios nonino
Aстор Пјацола - Oblivion
Стинг - Englishman in New York
Сиа - Chandelier
Aделе - Tема из филма „Skyfall“
Традиционална песма - Јовано ,Јованке
П. Пешут - Мањифико - Тема из филма „Монтевидео“ Пукни зоро
Г. Бреговић - Танго из филма „Underground“



Мр Александар Јаковљевић редовни професор на Катедри за Камерну музику на Факултету уметности у Нишу, Универзитет у Нишу.

Музичко образовање започиње у Краљеву а наставља у Школи за музичке таленте у Ћуприји. Дипломирао виолончело на ФМУ у Београду, у класи проф. Виктора Јаковчића. За време студија камерну музику похађа у класи проф. Алемка Белотија, када и оснива Београдски гудачки квартет са којим је остварио велики број концерата у најзначајнијим салама у нашој земљи, попут Коларчеве задужбине, САНУ, Уметничког павиљона Цвијета Зузорић, Скупштине града Београда, Атријума народног музеја, Матице српске у Новом Саду и трајно забележио десетине снимака за архиву РТС-а.

Похађао је мајсторски курс Amadeus String Quartet у Лондону.

У исто време делује и као члан Београдске филхармоније.

Од 1993. године ради као професор виолончела у МШ Стеван Мокрањац, Краљево.

1996. године одлази у Доминиканску Републику, где свира на месту виолончелисте гудачког квартета Белоти и Дел Орбе.

Један је од оснивача клавирског трија Константинус, са којим је 2007. год. магистрирао камерну музику у класи проф. Уроша Пешића на ФМУ у Београду.

Од 2003 – 2010. године ангажован је као ментор секције виолончела реномираног оркестра Интернавионални оркестар младих музичара (YMISO), са седиштем у Италији, а који делује под покровитељством Центра за европску иницијативу.

2011. године у сарадњи са КЦ Рибница из Краљева, оснива Градски оркестар Црвчанин.

Један је од снивача квинтета Академикс са којим изводи танго музику, као и ансамбла Art Family који изводи традиционалну музику.

Од 2015. године сарађује са триом Анима, као стални гост на многобројним концертима како у земљи тако и у иностранству.

2021. године, са својим колегиницама Мином Менделсон и Бојаном Шумањски формира клавирски трио Нексус. Исте године почиње сарадњу и са гудачким квартетом Блис

Од 2003. године ради на Факултету уметности у Нишу у звању редовног професора на катедри за Камерну музику.


Јелена Станић Стефановић, нижу и средњу музичку школу завршила је у Крагујевцу у класи проф. Душана Васиљевића, а на факултету Музичке уметности у Београду дипломирала на основним студијама 2005. године.

Током школовања је учествовала на такмичењима у земљи и иностранству  где  осваја прве  награде  у солистичким  и у категоријама камерне музике. Са шеснаест година изводи свој први солистички концерт у Галерији културног центра у Београду, и од тада наставља концертне активности у земљи: Коларчева народна задужбина, концерти у Смедереву, Крагујевцу, Брусу,Врњачкој Бањи,Новом Саду, Нишу...

Као најбољи млади флаутиста учествује три године за редом као соло флаутисткиња омладинског оркестра  и камерних  ансамбала  на “Фестивал младих уметника“ Бајројт,Немачка

 Уметничко усавршавање наставља  2006. године и уписује студије код  реномираног  професора флауте Јаноша Балинта у Детмолду , Немачка. Након завршених студија са највишом оценом, мастер студије наставља у класи еминентног професора Конрада Хунтелера, где поред звања Мастер стиче и специјализацију за барокну музику.   Запажена међу младим флаутистима, у Немачкој наставља рад на испомоћи као прва и друга флаута у ”Детмолдском камерном оркестру“ Детмолд. Од 2006 као стални члан ансамбла „Вино росо“  у оквиру  турнеје у Кини 2008.године добија место прве флауте у оркестру.

 Током школовања  у Немачкој концертира у : „Koнцертхаус“  Берлин,“ Еткер Хале“ Билефелд, „Тонхале“ Дизелдорф, солистички концерт  у Леополдсхое, у оквиру пројекта за Црвени крст немачке покрајине Липе.

 Учесник је на концертима уметника града Крагујевца, као и ГКО Шлезингер и Крагујевачког симфонијског оркестра. Од 2018 је стални члан Крагујевачког академског оркестра акордеониста са којима активно концертира у земљи и региону.

Од 2016 до 2021 ради у Установама  културе Дом омладине и Музички центар Крагујевац као уредник и селектор програма,а од  децембра  2021 је на функцији в.д. директора Музичког центра Крагујевац.

 

Невена Бојовић завршила  средњу музичку школудр Милоје Милојевићу Крагујевцу (смер музички извођач - виолина) као вуковац и Прву крагујевачку гимназију (смер природно математички) као вуковац, упоредо, школске 2017/2018 године, као редован ученик обе средње школе. Студент је ФИЛУМ – а у Крагујевцу, на Одсеку за музичку уметност, Катедре за гудачке инструменте – виолина, у класи проф. Марка Јосифоског , а након тога у класи проф. Александре Милановић.Наступала је са оркестром  музичке школе у Крагујевцу, „др Милоје Милојевић“ као прва виолина – концертмајстор на Мајским музичким свечаностима одржаваним од 2015-2018 године, као и са клавирским триом (виолина, виолина, клавир).

Наступала је на такмичењима гудача у Крагујевцу и Аранђеловцу где осваја прве награде. Освојила је прве награде на  такмичењима из солфеђа, теорије музике . Добитник је  стипендије  Доситеја – Фонда за младе таленте Републике Србије. Учесник је фестивала АРЛЕММ 2011. и 2012. године .

Члан је Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије као инструментални интерпретатор. Као члан ансамбла Адоро Арт (гудачки квартет),  наступа  широм Србије и ван земље (Италија, Трст). Наступала као члан Крагујевачког  симфонијског оркестра  на концертима 2018, 2019. и 2022. године, као и на Ђурђевданским свечаностима града Крагујевца са маестром Владимиром Милићем.

Године 2021/2022 сам изабрана за студента генерације на Одсеку за музичку уметност на ФИЛУМ-у.

Тренутно је на четвртој години ОАС Извођачке уметности – виолина и планира да наредне године упишем мастер студије виолине на ФИЛУМ – у.

 

Сузана Влатковић, рођена у Крагујевцу. Школовање започиње у Крагујевцу, наставља у Ћуприји у „Школи за музичке таленте“ у класи проф. Петра Ивановића. Дипломирала је у музичкој школи „Стеван  Стојановић Мокрањац“ у класи проф. Томислава Милошевића у Београду.  Завршава Факултет уметности у Нишу у класи проф. Весне Рилак Станимировић. Као члан вишеструко награђиваног оркестра у Ћуприји наступала је по целој Европи. Остварила је велики број солистичких и камерних наступа широм земље, добитник је више награда на такмичењима као солиста и као члан камерних ансамбла. Похађала је мастеркласеве код професора Волфанга Клоса (Беч), Огњена Станчева (Софија), Зорана Марковића (Љубљана). Специјалистичке студије је завршила у Нишу, у класи Огњена Станчева (Софија). Од марта 2007. године ради као професор виоле, камерне музике и оркестра у музичкој школи „Др. Милоје Милојевић“у Крагујевцу. Као педагог остварила многобројне награде и концерте са децом у земљи и иностранству, како са оркестрима, камерном музиком тако и са солистима. Од 2013.до 2019.године наступа као члан ансамбла : „Оркестар хармоника града Крагујевца“, са којим осваја прву награду на Међународном такмичењу хармоника у Пули,Прагу и бројне концерте широм земље и Европе. Стални је члан  камерног оркестра „Ј. Шлезингер“ и Симфонијског оркестра у Крагујевцу. Од 2010 је стални члан гудачког квартета Симиле.


Улаз је слободан за све програме на Универзитетској летњој сцени.

У случају лоших временских услова, програми ће бити реализовани у простору Универзитетске галерије.
Име

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Изложбе Концерти Промоције Скупови Трибине фотографије
false
ltr
item
Универзитетска галерија у Крагујевцу: Концерт ансамбла "Swing" на Универзитетској летњој сцени
Концерт ансамбла "Swing" на Универзитетској летњој сцени
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_olnUpG9OHnuwKys37_D7qvZfMCbPSGNWNjGFa6eXUt4j9z4KeXPTPrztVvbabtIx-6vLeUxmjNlmKlqyqXhuoimwjsatg723YGdYYLKYYUn9G3lAFxbL101HL7Y2t_QCu9D77rjvOAs2kvsgiY5UGxdkPdMRdnejTZve_28SYBj4C5NIsWhD6IWD/s16000/plakat.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_olnUpG9OHnuwKys37_D7qvZfMCbPSGNWNjGFa6eXUt4j9z4KeXPTPrztVvbabtIx-6vLeUxmjNlmKlqyqXhuoimwjsatg723YGdYYLKYYUn9G3lAFxbL101HL7Y2t_QCu9D77rjvOAs2kvsgiY5UGxdkPdMRdnejTZve_28SYBj4C5NIsWhD6IWD/s72-c/plakat.png
Универзитетска галерија у Крагујевцу
http://www.galerija.kg.ac.rs/2022/07/swing.html
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/2022/07/swing.html
true
2368439889238302432
UTF-8
Није пронађен ниједан чланак ВИДИ СВЕ Прочитај више Одговори Прекини одговор Обриши By Почетна СТРАНЕ ЧЛАНЦИ Види све ПРЕПОРУЧЕНО ОЗНАКА АРХИВА SEARCH СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан чланак који одговара вашем захтеву Back Home Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сада 1 минут пре $$1$$ minutes ago 1 сат раније $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago више од 5 седмица пре Пратиоци Прати Овај садржај је премијум Молим Вас да поделите да бисте откључали садржај Копирај цео код Селектуј цео код Сви кодови су копирани Не можете копирати цео код, молимо вас да притиснете [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) да бисте копирали