Изложба "Српско позориште у Великом рату"

 


Изложба Музеја позоришне уметности Србије "Српско позориште у Великом рату" биће отворена у четвртак 2. марта. у 13 сати у Универзитетској галерији у Крагујевцу. Овом изузетно вредном изложбом настављају се галеријске активности наше Галерије. 

Изложба је премијерно одржана у Културном центру Србије у Паризу у новембру прошле (2022) године.


  • Аутори изложбе и каталога: Мирјана Одавић и Јелица Стевановић
  • Дизајн: Јован Тарбук
  • Видео: Предраг Тончић
  • Превод: Марија Панић


Први светски рат је за Србију, већ исцрпљену претходним Балканским ратовима, био предуг и претежак. На територији Србије, па ни у Новом Саду који је до рата припадао Аустроугарској монархији, позоришта нису радила.

У међувремену, позоришни живот се преноси ван граница земље, на Крф и Корзику, на Солунски фронт, у Бугарску, Мађарску и Аустрију, у Француску и Тунис. Глумци постају војници, заробљеници, рањеници, избеглице, и позориште оживљује тамо где застану. У помоћ им прискачу официри, интелектуалци и даровити аматери свих струка.
Војничка позоришта су прављена на брзину, на самим борбеним линијама, на положају, аскирана... Деловала су у затишјима између борби, између наредби за покрет. Рањени и болесни српски војници и цивили опорављали су се у многољудним реконвалесцентским центрима. Међу њима је било глумаца, па и глумица који би чим су им то здравствена стања дозвољавала – оснивали позоришта. Позоришта у заробљеничким логорима била су најбројнија, само у Аустроугарској монархији било их је шездесетосам. Заробљеници измучени глађу и хладноћом, изнурени присилним радом, на ивици смрти, правили су позоришта!

Представе су игране на отвореном, у постојећим амфитеатрима или у баракама, гаражама и другим погодним грађевинама; гледалишта су могла да приме од неколико стотина до неколико хиљада гледалаца. Сценографије су импровизоване од сандука за муницију и неупотребљивих авионских крила, или тешко набављеног материјала из најближих градова. Проблем набавке костима је савладаван захваљујући поклонима љубитеља позоришта, али највише често задивљујућој инвенцији појединаца: историјски костими су прављени од џакова за храну и шаторског платна који су фарбани и сликани националним шарама, оклопи, калпаци и коленице од лимених кутија од гаса, зејтина и конзервисане хране, а мачеви су дељани од летава.Репертоар је био претежно родољубиво-национални, радо су гледане и комедије домаћих аутора (Трифковића, Стерије, Нушића), а играна су и дела страних аутора, па чак и Молијерова. Неки текстови су били пренети из земље у изгнанство, али најчешће су их глумци записивали по сећању.

У свим позориштима и њиховим програмима необично важну улогу су одиграли војни оркестри, цивилни музичари и цигански оркестри, предвођени професионалним музичарима. Поред организованих позоришних трупа, на ратишту и у избеглиштву, српски глумци су и појединачно приређивали програме.

Позориште се јавило из човековог исконског порива и током векова траје као његова насушна потреба. Један од доказа за ову тврдњу је свакако и прича о српским војничким, заробљеничким и реконвалесцентним позориштима која су настајала и деловала у немогућим условима током Првог светског рата.Колики су значај и улогу ова позоришта имала за ратнике, заробљенике и болесне, у часовима неспокојства, депресије и носталгије – можемо само да наслутимо. Причу о овим неописиво тешким временима изложба доноси фотографијом, документима, аудио-визуелним материјалима из фондова Музеја позоришне уметности Србије.

Текст преузет са веб-странице Културног центра Србије у Паризу


Репортажа новинара Владана Јочића (РТС) са изложбе МПУС „Српско позориште у Великом рату“ у Културном центру Србије у Паризу.


Име

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Изложбе Концерти Промоције Скупови Трибине фотографије
false
ltr
item
Универзитетска галерија у Крагујевцу: Изложба "Српско позориште у Великом рату"
Изложба "Српско позориште у Великом рату"
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqIvIPZ8TUmbnG6vPFI1yxPi1SFV5dH3UsUqK_6gLQXUi10BsZ2uSAgbkwEFSjdg5BWAQMQINLWilFeX2lkY4N6CR8aZa8QZU1UdVSjyCy7C3ps7Z4L-BnSWVRF6Xy6UTvQWCCqQNyp22mZWb2iIQhWvzSeY4HoGE9Ajd3eawa28B3fO5TfE7cwmL4/s16000/plakat%20kg.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqIvIPZ8TUmbnG6vPFI1yxPi1SFV5dH3UsUqK_6gLQXUi10BsZ2uSAgbkwEFSjdg5BWAQMQINLWilFeX2lkY4N6CR8aZa8QZU1UdVSjyCy7C3ps7Z4L-BnSWVRF6Xy6UTvQWCCqQNyp22mZWb2iIQhWvzSeY4HoGE9Ajd3eawa28B3fO5TfE7cwmL4/s72-c/plakat%20kg.png
Универзитетска галерија у Крагујевцу
http://www.galerija.kg.ac.rs/2023/02/blog-post_27.html
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/2023/02/blog-post_27.html
true
2368439889238302432
UTF-8
Није пронађен ниједан чланак ВИДИ СВЕ Прочитај више Одговори Прекини одговор Обриши By Почетна СТРАНЕ ЧЛАНЦИ Види све ПРЕПОРУЧЕНО ОЗНАКА АРХИВА SEARCH СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан чланак који одговара вашем захтеву Back Home Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сада 1 минут пре $$1$$ minutes ago 1 сат раније $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago више од 5 седмица пре Пратиоци Прати Овај садржај је премијум Молим Вас да поделите да бисте откључали садржај Копирај цео код Селектуј цео код Сви кодови су копирани Не можете копирати цео код, молимо вас да притиснете [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) да бисте копирали