Концерт Ане Цветковић Стојнић, Игора Лазића и Душана Торомана





У четвртак, 21. марта 2024. године са почетком у 19 часова, у Универзитетској галерији биће одржан концерт на коме ће наступити Ана Цветковић Стојнић сопран, Игор Лазић хорна и Душан Тороман клавир.

Овогодишњу концертну сезону у Универзитетској галерији обогатиће наступ крагујевачкој публици добро познатих уметника. На репертоару ће се наћи дела Лудвига ван Бетовена и Франца Шуберта.

Ана Цветковић Стојнић, лирско-колоратурни сопран из Београда, дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду (Гордана Јевтовић Минов) и специјализацију оперског репертоара (Никола Мијаиловић). Магистрирала је у Бечу (Musik und Kunst, Privatunivesität der Stadt Wien) и била стипендиста CEE Musiktheater, који подржава образовање најталентованијих младих оперских талената североисточне Европе. Докторске студије уписује 2009.године у класи Људмиле Грос Поповић на Одсеку за камерну музику, на ФМУ у Београду. Први професионални деби остварује у Јапану 2011. године у улози Микаеле, а оперски репертоар гради у Немачкој оперској кући Кобург (Landestheater Coburg) у којој је остварила више од 15. улога у разним операма. За време боравка у тој кући постиже сјајне критике немачке јавности. Ана је гостовала у оперским кућама: Staatsoperette Dresden (Offenbach, Eurydice) Opernhaus Chemnitz (Wagner, Blumenmädchen 1), Fürth (Mozart, La Contessa), Хрватско Национално Казалиште у Осијеку (Kálmán, Silva Varescu) Erlangen (Verdi, Violetta Valery), Goethe -Theater Bad Lauchstädt (Mozart, Konstanze), Темишвар, Национална Опера (Mozart, La Contessa), (Kammeroper Köln (Verdi, Violetta Valery), Опера и позориште Мадленијанум (Офенбах, Бароница Гондермарк), Српско-књажевско позориште, Крагујевац (И. Жебељан, Маратонци, Кристина).

Ана је подједнако негује и концертни репертоар са пијанистом Владимиром Стојнићем. Њихов концерт Вече Штрауса и Шумана добија престижну награду УМУС-а за најбољи концерт у 2014. сезони. Наступала је са свим водећим домаћим оркестрима и диригентима.

Усавршавала се у Америци, Немачкој, Аустрији и Београду.

Душан Тороман је дипломирао клавир на Факултету музичке уметности у Београду, након чега је специјализирао интерпретацију клавирске литературе XVIII и XIX века на оригиналним инструментима при Академији " Bartolomeo Cristofori" у Фиренци. Такође је дипломирао чембало на Конзерваторијуму "G. Rossini" у Пезару. Победник је међународних такмичења " Broadwood Harpsichord Competition" (Лондон), "Tournoi International de Musique" (Париз) и ““Concorso Internazionale Wanda Landowska” (Руво ди Пуља). Као солиста и камерни музичар свирао је у Француској, Великој Британији, Италији, Румунији, Холандији, Швајцарској, Србији, Босни и Херцеговини, Словенији... Наступао је са ансамблима “New Trinity Baroque” и “Arbor Dianae”, Симфонијским оркестром РТС, Симфонијским оркестром "Станислав Бинички" и Гудачким оркестром "Шлезингер" као солиста у концертима Баха, Самартинија, Хајдна, Салијерија, Моцарта и Бетовена. Ангажован је као корепетитор на Катедри за соло певање Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, као и при Аустријској барокној академији, Београдској барокној академији и Барокном атељеу Маријане Мијановић. Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Игор Лазић, рођен 1978.године у Београду. Хорну је почео да свира са десет година у класи проф. Зорана Мрђеновића. Студирао је у класи проф. Стјепана Рабузина на Факултету музичке уметности у Београду. Студије наставља на Високој школи за музику у Тросингену (Немачка) у класи професора Францис Орвала, где завшава највиши ниво студија из области музике (solistische ausbildung). Године 2005. је магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду.

Од 2001. до 2011. године био је соло хорниста Београдске филхармоније, а сада ради на Катедри за камерну музику Факултета музичке уметности у Београду. Тренутно је у звању ванредног професора.

Учествовао је у раду бројних камерних ансамбала, као што је Брас-ансамбл Факултета музичке уметности у Београду, Београдски квартет хорни, “Trossingen Brassquintet”, “Pulank Blaeserquintet”, “Isang Yun” ансамбл (ансамбл нове музике), ансамбл “Altemusik” (ансамбл ране музике). Лета 2001. учествовао је у летњој турнеји Gustav Mahler Jugend Orchester-а, под диригентском палицом Ивана Фишера и Franza Welser Moest-a.Од 1995. године наступа као солиста са камерним и симфонијским оркестрима у земљи и иностранству.
Име

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Изложбе Концерти Промоције Скупови Трибине фотографије
false
ltr
item
Универзитетска галерија у Крагујевцу: Концерт Ане Цветковић Стојнић, Игора Лазића и Душана Торомана
Концерт Ане Цветковић Стојнић, Игора Лазића и Душана Торомана
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5eM48SW3s-SPDDvgRJ1QkHCNTYiCNgA6937Qe447f2OvjFt9VcydExyMz9IiXIPfYRPK6_sy-1oCeI-8dbwDFn9eiVjjprpOImnvW92KSNRYmiSN8ilMa9fAu5TBbHaiktkQ8MacSGlqwSxcRP89vf8xcj3T2b6tXt58Yx5-nkINRIXByfsCv4kqtXMI/s16000/koncert_21032024.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5eM48SW3s-SPDDvgRJ1QkHCNTYiCNgA6937Qe447f2OvjFt9VcydExyMz9IiXIPfYRPK6_sy-1oCeI-8dbwDFn9eiVjjprpOImnvW92KSNRYmiSN8ilMa9fAu5TBbHaiktkQ8MacSGlqwSxcRP89vf8xcj3T2b6tXt58Yx5-nkINRIXByfsCv4kqtXMI/s72-c/koncert_21032024.jpg
Универзитетска галерија у Крагујевцу
http://www.galerija.kg.ac.rs/2024/03/blog-post_19.html
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/2024/03/blog-post_19.html
true
2368439889238302432
UTF-8
Није пронађен ниједан чланак ВИДИ СВЕ Прочитај више Одговори Прекини одговор Обриши By Почетна СТРАНЕ ЧЛАНЦИ Види све ПРЕПОРУЧЕНО ОЗНАКА АРХИВА SEARCH СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан чланак који одговара вашем захтеву Back Home Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сада 1 минут пре $$1$$ minutes ago 1 сат раније $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago више од 5 седмица пре Пратиоци Прати Овај садржај је премијум Молим Вас да поделите да бисте откључали садржај Копирај цео код Селектуј цео код Сви кодови су копирани Не можете копирати цео код, молимо вас да притиснете [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) да бисте копирали