Уметничка музика српских аутора за виолончело и клавир




У Универзитетској галерији у Крагујевцу, 1. марта 2018. године, наступили су Душан Стојановић, виолончело и Радмила Стојановић, клавир


У Универзитетској гаклерији одржан је концерт уметничке музике српских аутора за виолончело и клавир у извођењу Душана Стојановића и Радмиле Стојановић.

На програму су изведена дела: Д. Деспића, М.Милојевића, И. Јевтића, Б. Перичића, Б. Мокрањца, И. Бркљачића, А. Симића и И. Бајића.

Дуо Стојановић – чине Душан Стојановић, виолончело и Радмила Стојановић, клавир. Свој први наступ као дуо су забележили још 1989. године у Културном центру Београда и од тада непрекидно наступају на концертним подијумима. Од значајнијих активности као дуо издвајају бројне концерте у Београду и другим градовима у Србији, у иностранству (Швајцарска), наступе на међународном фестивалу Чело фест у Београду, хуманитарне концерте за децу са посебним потребама, за настрадале од поплаве у Србији... Остварили су сарадњу са бројним центрима за културу у Србији, сарадњу са СОКОЈ-ем (организацијом музичких аутора Србије), као и сарадњу са Секретаријатом за културу Београда на неколико пројеката. Наступили су у оквиру светске изложбе EXPO 2015, у Милану (Италија), у октобру 2015. Снимили су два ЦД-а, први са делима француских композитора Клода Дебисија и Габријела Фореа и други са делима српских композитора за виолончело и клавир као живи снимак концерта на Чело фесту.

Душан Стојановић, виолончело, рођен је у Београду. Музичко образовање је стекао у музичким школама Др.В.Вучковић и К.Станковић, а затим на Факултету музичких уметности где је дипломирао у класи проф. Ф.Јаковчић. По завршетку студија у Београду, похађа мајсторску класу виолончела код професора Мајкла Флаксмана (САД) и као редован студент постдипломских студија код истог професора, стиче диплому Концертанта, 1989.године на конзерваторијуму у Шафхаузену у Швајцарској.

Усавршавао се на мајсторским курсевима у некадашњој Југославији и иностранству код педагога: Данијел Шафран, Борис Пергаменшиков и Фредерик Лодеон.

Дугогодишњи је члан камерног ансамбла Београдски гудачки квартет, са којим је наступао на бројним концертима и музичким фестивалима у земљи и иностранству (у Италији, САД-у, Немачкој и бившим југословенским републикама) и са којим је снимио четири ЦД-а.

Био је први челиста камерног оркестра Београдска Синфониета, са којим и даље повремено наступа, а од 2003.године је први челиста и солиста Краљевских гудача Св.Ђорђа. Са овим ансамблом је учествовао на више турнеја у иностранству (Италија, Аустрија, Немачка, Норвешка, Босна, Црна Гора) и снимио је ЦД као солиста у делима М.Мареа и Ф.Купрена. Наступао је као солиста и са Симфонијским оркестром РТС-а и Симфонијским оркестром Уметничког ансамбла Станислав Бинички. 

Бавио се педагошким радом као професор виолончела у неколико музичких школа у Београду, а био је и хонорарни сарадник многих значајнијих симфонијских и камерних оркестара у земљи. Као солиста и члан камерних ансамбала је наступао у многим земљама, у скорије време у Немачкој и Јапану. 2013. године је издат ЦД дискографске куће MASCOM у коме се појављује као солиста. Често снима за музички архив Радио Београда.

Од 2001.године је стално ангажован као вођа деонице виолончела и соло-челиста Симфонијског оркестра РТС-а.

Радмила Стојановић, клавир, рођена је у Београду. Основно и средње музичко образовање стекла је у музичкој школи Корнелије Станковић у Београду и то прво у класи проф. Бојана Бруна, а потом у класи проф. Мирјане Јовановић Јелаче. Дипломирала је и магистрирала на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Невене Поповић. Осим клавира, студирала је и чембало у класи проф. Оливере Ђурђевић.

Учествовала је на Интернационалном курсу младих пијаниста у Охриду (Македонија ) код проф. Икуко Ендо ( Јапан ). На републичким и савезним такмичењима ученика и студената, освајала је више награда као пијаниста или као члан камерног састава.

Солистички је наступала са оркестром музичке школе Корнелије Станковић, Симфонијским оркестром РТС-а, Београдским гудачким квартетом и камерним оркестром Краљевски гудачи св.Ђорђа. Поред солистичких реситала, пијанистички је активна у камерној музици са посебним афинитетом према гудачима. Наступала је у Шафхаузену (Швајцарска) и учествовала на фестивалима: Дани музике у Херцег Новом (Црна Гора), Охридско лето у Охриду (Македонија) и Чело фест у Београду. Остварила је трајне снимке за РТС и снимила три компакт-диска са виолинистом Јованом Богосављевићем и са виолончелистом Душаном Стојановићем.

Често је ангажована као клавирски сарадник у средњим музичким школама. Од 2001. године бави се педагошким радом на Учитељском факултету у Београду. Активно ради на промоцији и афирмацији квалитетне светске и српске музичке баштине међу младима не само пијанистичким репертоаром, већ и музиком за клавир у 4 руке, стандардном и алтернативном камерном музиком. Оснивач је и уметнички вођа изборног предмета Камерна музика у образовању студената будућих учитеља/васпитача и састава Камерна музика Учитељског факултета од академске 2004/2005 године. Камерни састав је учествовао на бројним концертима у Београду и другим градовима у Србији (Неготин, Уб).

Упоредо са уметничким резултатима, даје допринос и у пољу науке. Пише и објављује радове из области музике, музичког образовања и квалитета уџбеника. Аутор је семинара за усавршавање и образовање наставника у музичким и општеобразовним школама - Нове стратегије примене камерне музике у образовању и васпитању. Своје радове излаже на домаћим и иностраним научним конференцијама.

Бави се креирањем и извођењем културних догађаја интердисциплинарног карактера уз укључивање музички даровитих студената у уметнички програм.






Име

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Изложбе Концерти Промоције Скупови Трибине фотографије
false
ltr
item
Универзитетска галерија у Крагујевцу: Уметничка музика српских аутора за виолончело и клавир
Уметничка музика српских аутора за виолончело и клавир
https://2.bp.blogspot.com/-zJiWxDww3lA/WpPYCISknKI/AAAAAAAAPBc/QicHc0pgUgoCTFVxE9OgwUTuzzlB8cRJACLcBGAs/s640/koncert%2B1%2Bmart.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-zJiWxDww3lA/WpPYCISknKI/AAAAAAAAPBc/QicHc0pgUgoCTFVxE9OgwUTuzzlB8cRJACLcBGAs/s72-c/koncert%2B1%2Bmart.jpg
Универзитетска галерија у Крагујевцу
http://www.galerija.kg.ac.rs/2018/02/blog-post_26.html
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/2018/02/blog-post_26.html
true
2368439889238302432
UTF-8
Није пронађен ниједан чланак ВИДИ СВЕ Прочитај више Одговори Прекини одговор Обриши By Почетна СТРАНЕ ЧЛАНЦИ Види све ПРЕПОРУЧЕНО ОЗНАКА АРХИВА SEARCH СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан чланак који одговара вашем захтеву Back Home Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сада 1 минут пре $$1$$ minutes ago 1 сат раније $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago више од 5 седмица пре Пратиоци Прати Овај садржај је премијум Молим Вас да поделите да бисте откључали садржај Копирај цео код Селектуј цео код Сви кодови су копирани Не можете копирати цео код, молимо вас да притиснете [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) да бисте копирали