Трио Сингидунум у Универзитетској галерији





Камерни ансамбл, јединствен на овим просторима, одушевио крагујевачку публику


Крагујевачка публика је у уторак, 19. новембра 2019. године, слушала аутентични наступ Триа Сингидунум у саставу: Стана Крстајић, флаута, Ксенија Милошевић, виолина и Дејан Суботић, клавир. Сингидунум је једини стални камерни ансамбл овог типа у нашој средини. Трају већ десет година и у њиховом репертоару се налазе разноврсна дела из епохе барока, па све до композиција савремених аутора. Овај ансамбл посебно инспирише уметнике својим професионалним ентузијазмом, тако да су поједини ствараоци писали композиције управо за њих. Трио Сингидунум је премијерно изводио дела која су написали Властимир Трајковић (првобитна постава трија), Ивана Стефановић, Дејан Деспић, Анте Гргин, Иван Бркљачић, Драгана Јовановић, Татјана Милошевић и Милана Стојадиновић Милић.

Током програма су изведена дела:

Мел Бонис Свита

Серенада

Пасторала

Скерцо

Ана Крстајић Жетва, слика за флауту, виолину и клавир

Бохуслав Мартину Променаде

Poco allegro

Adagio

Scherzando

Poco allegro

Лука Чубрило Замрзнуто у времену, контемплативна скица за флауту, виолину и клавир

Драгана Јовановић Kunst der Musikomoeopathie

I Phosphoricum acidum C 142,7

II Arnica montana C 57,2

III Tarentula hispanica C 142,8

Жак Ибер Два интерлудијума



Стана Крстајић је студирала флауту на Факултету музичке уметности у Београду у класи Миодрага Азањца. Била је активни полазник мајсторских курсева Карла Зебона, Алена Мариона и Орела Николеа и добитник специјалне стипендије за курс код Северина Гацелонија на Музичкој академији Киђана у Сијени. Магистрирала је 1995. године на конзерваторијуму Рихард Штраус у Минхену у класи Маријане Хенкел. Усавршавала се и на Академији у Вирцбургу у класи Конрада Хампеа.

Од 1989. је стални члан, а од 1995. и соло флаутисткиња Оркестра београдске Опере и балета. Свирала је многа прва извођења, а више композитора јој је посветило своја дела.

Стана Крстајић је соло флаутисткиња Београдске филхармоније. Од марта 2003. године свира на флаути Пеарл.

Ксенија Милошевић је дипломирала и магистрирала на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професора Дејана Михаиловића. Добитник је првих награда на републичким и савезним такмичењима, као и прве награде на такмичењу Музичке омладине „Лауреати Орфеја”. Наступала је као солиста са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а и оркестром Војске Југославије. Била је члан камерног оркестра „Мајстори гудачи”. Ангажована је као заменик концертмајстора Београдске филхармоније. Са ансамблом „Огњен и пријатељи” гостовала је широм Европе и снимила три ЦД-а.

Дејан Суботић је студирао клавир код Андреје Прегера, Андреје Инхоф и Невене Поповић, у чијој класи је дипломирао и магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду. Након тога је дипломирао и магистрирао чембало у класи Зорице Ћетковић и завршио докторске студије из области камерне музике.

Као стипендиста Европске комисије, усавршавао се на Високој Краљевској музичкој школи у Стокхолму (одсек за камерну музику у Едсбергу, професор Матс Сетерквист). Био је активан учесник мајсторских курсева клавира, чембала и камерне музике код Петера Ленерберга, Борболе Добожи, Петера Дирксена, Константина Богиноа, Сијавуша Гаџијева, Бориса Превишића.

Добитник је награда на пијанистичком такмичењу у Риму и конкурсу Kawai у Италији.

Делује као ванредни професор на Катедри за камерну музику на ФМУ у Београду. Добитник је Сребрне медаље Универзитета уметности 2012. године.






Име

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Изложбе Концерти Промоције Скупови Трибине фотографије
false
ltr
item
Универзитетска галерија у Крагујевцу: Трио Сингидунум у Универзитетској галерији
Трио Сингидунум у Универзитетској галерији
https://1.bp.blogspot.com/-PLk4STI9Qq8/XdGqyDlPAdI/AAAAAAAASuM/qbNx5X20XJwv09lYqBaMoFAnhjYxQsLXwCLcBGAsYHQ/s640/koncert%2Btrio.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-PLk4STI9Qq8/XdGqyDlPAdI/AAAAAAAASuM/qbNx5X20XJwv09lYqBaMoFAnhjYxQsLXwCLcBGAsYHQ/s72-c/koncert%2Btrio.jpg
Универзитетска галерија у Крагујевцу
http://www.galerija.kg.ac.rs/2019/11/blog-post_84.html
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/2019/11/blog-post_84.html
true
2368439889238302432
UTF-8
Није пронађен ниједан чланак ВИДИ СВЕ Прочитај више Одговори Прекини одговор Обриши By Почетна СТРАНЕ ЧЛАНЦИ Види све ПРЕПОРУЧЕНО ОЗНАКА АРХИВА SEARCH СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан чланак који одговара вашем захтеву Back Home Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сада 1 минут пре $$1$$ minutes ago 1 сат раније $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago више од 5 седмица пре Пратиоци Прати Овај садржај је премијум Молим Вас да поделите да бисте откључали садржај Копирај цео код Селектуј цео код Сви кодови су копирани Не можете копирати цео код, молимо вас да притиснете [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) да бисте копирали